Indkøbskurven er tom.
Kunstscenen i Torino
Rejser, Kultur & Event

Om tre af de vigtigste samlinger i Torino

KUNSTSCENEN I TORINO

Af Annemette Fogh, www.culturebites.dk.
16.02.2016

Torino har både den traditionelle og den trendy kunst. To verdener, som synes at modsige hinanden, men hvor det netop er modsætningerne, som fascinerer beskueren. Der er adskillige eksempler på traditionelle museer, som fejrer Torinos barokkunst, men lige så mange, der fejrer samtidskunsten – hvilket er helt unikt for Torino og ikke findes i andre italienske byer. Der er overraskende mange kunstgallerier og væsentlige samtidskunstsamlinger i den norditalienske by, hvoraf nogle af de vigtigste fortjener at få spalteplads. Her skal kort omtales tre af de vigtigste samlinger i Torino.


Fondazione Sandretto Re Rebaudengo
Først Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, som blev åbnet i 1995 af samtidskunstsamleren Patrizia Sandretto Re Rebaudengo. Patrizia promoverer unge kunstnere, og med åbningen af udstillingsstedet så hun chancen for mere effektivt at kunne samarbejde med italienske og udenlandske institutioner i forhold til formidling af avantgardekunst.

Samlingens hovedformål er at opmuntre til en større forståelse af samtidskunsten og de væsentligste tendenser på et internationalt niveau. Der afholdes en lang række uddannelsesmæssige aktiviteter, residencies, konferencer og artist talks foruden foredrag af kuratorer og samlere.


Adrián Villar Rojas, Rinascimento, 2015, installationsfoto, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo. Pressefoto.

Adrián Villar Rojas usædvanlige og fascinerende udstilling Rinascimento har netop været vist i Rebaudengo-samlingen. Den argentinske kunstner, født i 1980, har vundet international anerkendelse med et sprog, som har en voldsom effekt og som udforsker det narrative potentiale i samtidsskulpturkunst.


Adrián Villar Rojas, Rinascimento, 2015, udsnit af installation, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo. Pressefoto.

Mange af hans værker er i monumental størrelse og indeholder en lang række referencer både til kunsthistorien og popkulturen, til litteratur og film, musik, tegneserier og science fiction. Hans værker bærer som oftest præg af installationer, som besidder en iboende kraft, der fuldstændig forandrer det rum, de befinder sig i, og giver form til scenarier og verdener, man kan udforske, næsten som om de var ’film bestående af skulpturer’. Ligesom filmstills bærer Villar Rojas værker præg af tid; objekter, som fortæller tid gennem billeder lige fra forhistoriske fund til de mest futuristiske landskaber; landskaber, som i materialets fysiske form skaber en konstant proces af udvikling og forfald.

Rivoli
Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea’s historiske og kulturelle formål er at fremme forskning i og forståelse af samtidskunsten. Den storslåede gamle borg, som huser den betydelige samling, er beliggende ca. 20 km fra Torinos centrum i smukke opgivelser og sat i stand med stor respekt for stedet. Som besøgende og beskuer bliver man virkelig benovet over den grad af respekt, som italienerne viser samtidskunsten. Tænk bare, en hel borg dedikeret til samtidskunst!


Olafur Eliasson, The sun has no money, 2008, Installationsfoto, Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, (udlånt af Fondazione per l’Arte Moderna e Contemporanea). Foto: Annemette Fogh.

Her følger man de internationale trends i samtidskunsten i en konstant dialog mellem historien og samtidskunstevents. Rivoli er et moderne kraftfelt for eksperimenterende kunstformer, og gennem sit arbejde promoverer stedet unge italienske og udenlandske kunstneres arbejde.


Ukendt kunstner, klaver skulptur, Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea. Foto: Annemette Fogh.

Samlingen rummer de vigtigste tendenser inden for moderne kunst både i Italien og i verden i øvrigt fra 1960’erne til det sidste nye. Foruden det store antal Arte Povera-værker indeholder samlingen værker fra Transavanguardia, minimalisme, body- og land art foruden andre bevægelser frem til i dag. Rivoli har i dag den største samling af samtidskunst i Italien og er helt bestemt et besøg værd. 
http://www.castellodirivoli.org/museo

Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea GAM
GAM ligger midt i en smuk del af byen. Samlingen kan prale af mere end 45.000 værker, maleri, skulptur, installation, fotografi samt en større samling af tegninger og tryk. Desuden har GAM en af de betydeligste europæiske samlinger af kunstfilm og videoværker.  Samlingens værker udstilles i forhold til fire tematiske spor, som konstant forandres, således at beskueren kan opleve samlingens værker i nye sammenhænge samt nye værker i dialog med den eksisterende samling.  I skrivende stund er de fire spor Det uendelige, Fart, Etik og Natur.  

Torino har masser at byde på, og en rejse til byen for at udforske samtidskunsten er en fascinerende oplevelse, som man bør unde sig selv, næste gang Italien står på programmet. http://www.gamtorino.it/


Hermann Nitsch, Schüttbild, 1994, olie på lærred, GAM - Galleria d’Arte Moderna. Foto: Annemette Fogh.

Hvis man har lyst til at læse mere om Rivoli, var der i Politiken en stor artikel om samlingen 08.02 2016. Et interview med direktøren Carolyn Christov-Bakargiev, som er udråbt til den mest magtfulde person i kunstens verden af kunstmagasinet ArtReview. Carolyn Christov-Bakargiev er både direktør for GAM og Rivoli.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig