Indkøbskurven er tom.
Tróndur Patursson kosmiske rum - af Mathilde Wendelboe
Tróndur Patursson kosmiske rum - af Mathilde Wendelboe

OMTALE.18.08.15

Forestil dig 106 dage på havet. En dramatisk ekspedition på en bambusflåde fra Kina til USA. Det lyder som et eventyr, men det er det ikke. For der, mellem himmelens lys og havets helvede, har den færøske kunstner Tróndur Patursson fundet inspirationen til sin helt unikke installation KOSMISK RUM. Lad dig forføre af fantastiske farver og ukendte rum ved Nordatlantens Bygge i København.
 

Det kan godt være, at du ikke kan komme ind på Noma, men til gengæld kan du lige ved siden af, på kajen ved Nordatlantens Brygge, få en komisk naturoplevelse, der er krydret med nøjagtigt den rette mænge af nordisk eventyr. Et kunstværk der giver dig usikker grund under fødderne og åbner en uendelig verden af farver og spejlinger. Psykedeliske fantasier forener sig med en abstrakt naturgengivelse.


Tróndur Patursson, 'KOSMISK RUM' nærbillede, 1997

Kosmiske fornemmelser
Installationen KOSMISIK RUM af  Tróndur Patursson er skabt i 1997 og er udlånt til Nordatlantens Brygge fra Randers Kunstmuseum.

Den store glasinstallation er formet som en kuppel og har blot ét indgangsparti. En lille, men blytung dør der markerer overgangen til den ukendte og mystiske verden, der venter på den anden side.
Kuppelens indre vægge er skabt af mangefarvede glasmalerier med mørke formstrukturer, mens gulv og loft er udgjort af spejle. Rummets eneste lyskilde er dagslyset, der kæmper sig igennem de tykke bemalede glasvægge og skaber et mangefarvet spil. 


Tróndur Patursson, 'KOSMISK RUM' 1997

Vægtløs mellem glas og spejl
Et fantastisk glas- og spejlrum der sætter beskueren på en både fysisk og metal prøve.
Så snart man våger sig ind i kuplen, forsvinder al form for fast grund under fødderne. Gulvet spejler rummet i et utal af gentagelser og fortsætter i et uendeligt perspektiv. Det suger kroppen med sig ned i dybet af spejlinger, mens loftets gentagelser samtidig trækker opad og fører kroppen bort i en mystisk spejl-tunnel, der leder til intetheden.

De bemalede glasvægge oplyser rummet i grønne, blå og lilla nuancer og reflekteres i gulv og loft. Man er vægtløs, og det er næsten umuligt at orientere sig i farveorgiet.

Ingen visuelle former eller udtryk er direkte genkendelige fra vores natur, men optræder i stedet som en abstrakt fortolkning af naturen og som en voldsom eksplosion af naturfølelse. Vi befinder os et sted hvor sanserne skærpes, og hvor fine i abstrakte detaljer i glasvæggene leder tankeren hen på det komiske rums uforståelige verden. På eventyrlig vis bliver naturens ufattelige afkroge nærværnede.

Tróndur Patursson, 'KOSMISK RUM', 1997

Den sublime natur - helt tæt på
Værket er et øjebliks fastfrysning af naturens barske og ufattelige kræfter. En stilstand der alligevel, i form af det illusionistiske bedrag, sætter hele rummet i bevægelse og snyder betragteren.
På en ene side føles det som om, man bevæger sig i uendelighed, på den anden side føles det som om, man er indespærret og fanget.

En perfekt visualisering af Tróndur Paturssons oplevelser på havet hvor stormen fanger mennesket mellem det mørke dyb og det uedelige lys.
Beskueren placeres midt i det dramatiske scenarie, hvor naturens sublime kraft, på næsten klassisk romantisk vis, overmander mennesket med sit uforudsigelige temperament.

Tróndur Patursson, 'KOSMISK RUM', 1997

En abstrakt eventyrer
Samtlige af Tróndur Paturssons værker tager udgangspunkt i naturen, men de optræder aldrig som figurative naturgengivelser. Værkerne er altid abstrakte og fremstiller naturen som noget næsten hemmelighedsfuldt og oversanseligt, der giver beskueren en følelse af, at der er mere mellem himmel og jord.

Tróndur Paturssons har en helt særlig evne til at fremhæve naturfænomenernes mindste strukturer, så deres indre liv og fortælling træder frem for os.
Du betragter ikke naturen, du er i naturen. Du ser ikke blot havets bølger og blanke overfalde, du bliver en del af havets rytme og forunderlige liv. En underlig følelse af at stå midt i værket i stedet for at betragte det udefra.

At Tróndur Patursson finder kreativ inspiration i sit eventyrlige liv på verdenshavene, er tydeligt. Sammen med den irske søfarer Tim Severin har han seks gange sat sejl mod det ukendte og forladt civilisationen. Han har levet så isoleret mellem havets og himmelens ufattelige kræfter, at det eneste der eksisterede omkring ham, var en overvældende kosmisk følelse.

 

Besøg KOSMISK RUM frem til den 31. december 2015
Nordatlantens Brygge
Strandgade 91. 1401 København K

Åbningstider
Mandag - fredag kl. 10-17
Lørdag - søndag kl. 12-17

 

Nordatlantens Brygge er et kulturhus, hvor du kan opleve kunst og kultur fra Færøerne, Grønland og Island og det øvrige Norden.

 

Fakta om kunstneren
Tróndur Sverri Patursson er født i 1944 i bygden Kirkjubøur på Færøerne
Han har bl.a. studeret på Kunstakademi i Oslo og fået tegneundervisning på Glyptoteket i København.
Foruden glas arbejder han med skulptur, kirkeudsmykning og med tempera på lærred og papir.
Han er endnu bosat på Færøerne.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer