Indkøbskurven er tom.
Kunsthal Ulys
Kunsthal Ulys

Omtale af Christian A. S. Aahauge

29. april 2015

Det var lidt af en skattejagt, jeg sendte mig selv ud på, da jeg skulle besøge en ny medspiller i det fynske kunstmiljø. Skjult blandt industribygninger på Odense havn, ligger Kunsthal Ulys, der sidst i februar åbnede dørene op for første gang, med udstillingen ”Utopia”.

På min trofaste cykel, sætter jeg kursen mod havnen. Jeg har en idé om hvor Kunsthal Ulys har hjemme, men da jeg ikke er kendt i havneområdet, bliver jeg nødt til at slå adressen op. Ved ankomst, er det ikke lige til at se, at der skulle ligge en kunsthal her i den industrielle del af havneområdet. Jeg kigger mig om, og ser bag et gitter, at der på et oprejst traktordæk er skrevet ”Kunsthal Ulys” med hvid maling.

Foto: Christian A. S. Aahauge.

På en betonmur ser jeg en hvid pil og et omvendt U. Pilen viser op ad en trappe, så jeg vælger at følge den angivne vej. Jeg kan ikke lade være med at føle, at det hele er lidt hemmeligt – som da man var lille, og man var med til skattejagt. Da jeg er kommet op ad trapperne, er der ingen umiddelbar kunsthal. Heller ingen pile. Jeg tager min telefon frem; tjekker adressen og ser mig om. Jo, jeg er det rigtige sted.

Foto: Christian A. S. Aahauge.

I min undren, ser jeg endeligt et tegn. På en lagerbygnings røde port, er der med udvisket kridt skrevet ”Ring på”, og en pil, der peger på en lille ringeklokke hvor over der står ”Kunsthal Ulys”. Jeg stemmer klokken, og fra den let åbne port, strømmer en lettere corny, men også eventyrlig melodi. Jeg er langt fra skuffet. Jeg har endnu ikke været inde i selve Kunsthal Ulys, men allerede nu, har de aktiveret mig. Fedt!

Foto: Christian A. S. Aahauge.

Jeg smutter ind ad døren, og frem træder manden jeg har en aftale med. Kunstneren Lars Mikkes er initiativtageren, der ved hjælp af andre kunstnere, har fået stablet Kunsthal Ulys på benene. I skrivende stund, har kunsthallen ikke en aktiv udstilling. De er netop nu i gang med oprydningen fra den sidste, ”Utopia”, og klargøring til den kommende udstilling. Denne åbner den 20. maj, og kurateres af Christian Guldsø Nielsen.

Outsider og modkultur

Navnet Kunsthal Ulys, er inspireret af James Joyces ”Ulysses”, samt Lars Mikkes installation af samme navn, der sidste år var udstillet på Skibssmeden i Odense.

Selve kunsthallen, rummer en rå enkelthed. Den er opdelt i en række mindre rum og et enkelt større, som skal  danne ramme om det kunstnerdrevne udstillingssted. Lars Mikkes vision er, at der skal være en balance mellem atelierer for kunstnere og andre kreative, som kan leje sig ind; samt en galleri-del for ikke-anerkendte eller endnu ukendte kunstnere. På mange måder virker initiativet Kunsthal Ulys, for mig, som en blanding af Kunsthaus Tacheles og Kunstquartier Bethanien i Berlin – blot i Odense. Noget jeg inderligt håber, at der er plads til.

Det ligger både i navnet – hvis man tolker Ulys som noget der ligger skjult i mørket – men også i visionen omkring kunsthallen, at der er en underforstået kritik af den etablerede kunstinstitution. Der hvor der primært er plads til de anerkendte, og man behager de få udvalgte – dem med succes. På denne måde, er Kunsthal Ulys modkulturen; de er stedet hvor den ikke-anerkendte får plads, og hvor CV’et ikke skal diktere om man kan blive udstillet eller ej.

Selvom der ikke var en aktiv udstilling, og derfor ikke var meget at se under mit besøg i Kunsthal Ulys, så kan jeg ikke andet end at glæde mig til den kommende udstilling. Ulys er et friskt alternativ til det etablerede på Fyn; de har beliggenheden til at blive et kunstnerisk Utopia, og med Lars Mikkes drømme omkring stedet, håber, og tror jeg på, at kunsthallen nok skal finde en plads i Odense.

Kunsthal Ulys har åbent lørdage og søndage fra 11-17, og den kommende udstilling åbner den 20. maj. Ulys er også i gang med forberedelserne til et indspark til Odenses Havnekulturfestival, der løber fra den 29.-31. maj. Indtil da, kan du se billederne fra udstillingen ”Utopia” nedenfor.

Lars Mikkes, "On Off" 2014-15. Foto venligst udlånt af Lars Mikkes.

Nina Popovici, "Inner Utopia" 2015. Foto venligst udlånt af Lars Mikkes.

Alex Mørch, "Skøjselstøj" 2015. Foto venligst udlånt af Lars Mikkes.

Lars Mikkes / Kekla design, "Utopolis" 2015. Foto venligst udlånt af Lars Mikkes.

Kunsthal Ulys set fra oven. Foto venligst udlånt af Lars Mikkes.  

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer