Indkøbskurven er tom.
Problemer i Edvard Munchs baghave
Problemer i Edvard Munchs baghave

Af Frederik Westergaard

02/02/18

Den norske provokunstner Bjarne Melgaard er ved at bygge sin dødsbolig i Edvard Munchs baghave, hvilket vækker stor forargelse i Norge.

Foto: Snøhetta. Melgaards hus på Ekely.

Bjarne Melgaard lever af at provokere

Den norske samtidskunstner Bjarne Melgaard er i kunstnerkredse kendt som klassens uartige dreng. Et image han bestemt lukrerer på igennem sin kunst, som ofte tager udgangspunkt i seksuelle og vulgære temaer. Melgaard har udstillet alt fra skulpturere, installationskunst, malier, film og fotografer, som han i bedste Kristian von Hornsleth-stil malet henover. Han vil provokere med sin kunst, det er helt afgørende.

Melgaard har haft stor international succes, og han er i dag en del af den faste udstilling på bl. a. MoMA i New York og MOCA i Los Angeles for blot at nævne nogle få. Han bliver ofte sammenlignet med Edvard Munch, og er flere gange blevet udråbt til den nye Munch i hans hjemland Norge.

Foto: Snøhetta

Opførelsen af dødsbolig i Munchs baghave

Netop Edvard Munch er omdrejningspunktet for den seneste kritik, som Melgaard er blevet mødt med. Melgaards seneste kunstprojekt er huset ’A house to die in’. Huset skal være Melgaards eget, hvor han akter at leve, male og dø – akkurat som Edvar Munch gjorde det, der hvor huset skal opføres. Huset skal opføres i det kunstkollektiv, som er blevet oprettet på den grund i Ekely uden for Oslo, hvor Edvard Munch levede og malede. Det har fået beboerne i kunstnerkolonien til at gå til modstand mod Melgaard.

Edvard Munch, 'Kurtise i parken'. Et af Munchs mange malerier fra Ekely, hvor Bjarne Melgaard ønsker at opsætte sit dødshus.

Grundet husets arkitektoniske stilart, og Melgaards projekt med huset, mener de at provokunstneren ønsker at iscenesætte sig selv, som den næste Munch i Norge. Grunden på Ekely er fredet, og Melgaard har før selv sammenlignet sig med Munch, og sågar lavet en udstilling hvor han blander egne malerier med Munchs. Derudover har Melgaard advaret om at stedet ikke bliver et godt miljø for børn at være omkring, hvilket har ført til yderligere protester mod kunstneren.

Sagen er endnu ikke afsluttet.

Læs mere om Melgaards dødshus her

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer