Indkøbskurven er tom.
KONKURRENCE: VIND FINN JUHL TESTEL
KONKURRENCE: VIND FINN JUHL TESTEL

STOR KONKURRENCE.

VIND te-stellet FJ Essence!

KONKURRENCEN ER SLUT. Tillykke til vinderen Niels Nørgaard.

Tilmeld dig lodtrækningen ved at like konkurrenceopslaget på vores Facebookside

Vi trækker en vinder d. 11. november kl. 12.00, og den heldige får direkte besked. Læs konkurrencebetingelserne nederst på siden.

______________

PORTRÆT
Af Josephine Ehlers

En ny Finn Juhl klassiker

Nu kan man servere te fra et stel tegnet af selveste Finn Juhl (1912-1989). Finn Juhl er en af de største danske arkitekter gennem tiden. Han tegnede te-stellet i 1952, men det kom aldrig i produktion dengang. Mere end 60 år senere er te-stellet nu blevet genopdaget og sat i produktion af den danske virksomhed ARCHITECTMADE. Her er historien om arkitekten Finn Juhl, hans ikoniske arbejde og om stellet ’FJ Essence’.

Dets skulpturelle formsprog og tidsløse elegance viser tydeligt, at det er arkitekten Finn Juhl, som står bag. Te-stellet, ’FJ Essence’ blev lanceret i år; mere end 60 år efter, det blev tegnet. Finn Juhl tegnede stellet for porcelænsfabrikken Bing & Grøndahl i 1952 i anledningen af deres 100-års jubilæum. Stellet kom dog aldrig i produktion, da det viste sig at være for vanskeligt og omkostningsfuldt at producere.

Finn Juhl, som er mest kendt for sin møbelkunst og for indretningen af Formynderskabsrådets Sal i FN’s hovedsæde i New York, tegnede også mindre interiørprodukter, hvoraf ’FJ Essence’ var et af dem.

Tegning Formynderskabsrådets sal FN.

Den kunstinteresserede arkitekt
Finn Juhl blev født på Frederiksberg i 1912. Allerede som ung dreng interesserede Finn Juhl sig for kunst og drømte om at læse kunsthistorie efter studentereksamen. Hans far gav ham dog ikke lov til at forfølge drømmen om kunsthistorie, og Finn Juhl begyndte i stedet på Kunstakademiets Arkitektskole på Charlottenborg, hvor han blev færdiguddannet i 1934.

Finn Juhl var hos Vilhelm Lauritzens tegnestue frem til 1945, hvor han var med til opførelsen af Radiohuset og Kastrup Lufthavn. Fra 1937 samarbejdede han med snedkermester Niels Vodder, og det var her, nogle af hans mest ikoniske møbelklassikere blev skabt.

Blandt de mest kendte og populære af Finn Juhls møbler er "Høvdingestolen", "FJ49" fra 1949, stolen ”FJ 45” (1945), "Pelikanen", en polstret stol (1940) og ”Poeten”, en 2-personers polstret sofa fra 1941.

Finn Juhl, FJ45

Huset i Ordrup og internationalt gennembrud
I 1941-42 byggede Finn Juhl et hus til sig selv i Ordrup, hvor han boede frem til sin død i 1989. Huset har siden 2008 været åben for offentligheden som en fast del af kunstmuseet Ordrupgaard, hvis museumspark grænser op til husets grund. Det er et eksempel på dansk modernistisk arkitektur og står, som Finn Juhl indrettede det med sine egne møbler. Huset er registreret på Iconichouses.com sammen med andre ikoniske huse og bygningsværker i verden.

I 1945 startede han sin egen tegnestue i Nyhavn og underviste samtidig på Skolen For Boligindretning frem til 1955. Den kunstinteresserede Finn Juhl blev også del af et dansk og internationalt kunstmiljø, og tidens surrealistiske og kubistiske kunst inspirerede ham i arbejdet som arkitekt. Hans interesse for kunst fremgår tydeligt i indretningen af hjemmet i Ordrup, hvor man i dag kan beundre blandt andet hans samling af Erik Tommesen skulpturer og et ikonisk maleri af Vilhelm Lundstrøm.

Finn Juhls hus, interiør.

Stilen i hans arbejder kategoriseres som organisk modernisme, og fælles for hans arbejder er en helt speciel sammensætning af vinkler, hans særlige sans for detaljen og forståelse for materialer. Samtidig havde Finn Juhl særlig god forståelse for helheder, hvilket ses tydeligt i hans arbejde med butiksindretninger og interiørprojekter.

Finn Juhl blev kendt for sin afgørende rolle i kendskabet til dansk design i udlandet. Finn Juhls indretning af Formynderskabsrådets sal i FN’s hovedsæde i New York i 1952 banede vej for kendskabet til dansk design i udlandet, kendt som ’Danish Modern’.

Derudover tegnede Finn Juhl igennem sin karriere alt fra interiør til SAS-fly, butiksindretning i ind-og udland (blandt andet butiksindretning for Georg Jensen) og opførelsen af en biograf i Vangede.

Interessen er stor for Finn Juhls arbejde i dag både i ind- og udland. Markeringen og fejringen af Finn Juhl i 2012, året for hans 100års dag, øgede kendskabet og interessen for hans arbejde yderligere. De originale Finn Juhl møbler bliver solgt til høje hammerslag på auktioner. I 2015 blev to ”FJ45” stole solgt til 460.000 kr. hos Bruun Rasmussen. Særligt i Japan er interessen for Finn Juhl stor. Så stor, at en 1:1 kopi af hans hus i Ordrup blev opført i Takayama i Japan i 2012, igen i anledningen af hans 100-års dag.

Forbindelse til fortiden
Historien om "FJ Essence" stellet bringer os tilbage til Finn Juhls hus i Ordrup. Det var nemlig her CEO i ARCHITECTMADE, Morten T. Jensen, så en prototype af stellet. Prototypen viste sig at være den eneste der i sin tid blev lavet, inden man hos Bing & Grøndahl opgav at sætte stellet i produktion.

Da Morten T. Jensen første gang så stellet i Finn Juhls hus, forelskede han sig i de dynamiske former, den klassiske udformning og visionen bag. ”Stellet har potentialet til at blive en klassiker indenfor dansk design. Det kan videreformidle Finn Juhls designmæssige værdier og visioner”, siger Morten T. Jensen om ’FJ Essence’.

Finn Juhls hus, interiør (med te-stellet)

Stellets skulpturelle design er et eksempel på, hvordan Finn Juhl var forud for sin tid i sit arbejde. Den særlige sammensætning af vinkler og skulpturelle former, gjorde det vanskeligt at realisere. Bing & Grøndahl fandt det for omkostningsfuldt at producere, da det ville kræve en kompliceret produktion af forme i særlig mange dele. Samtidig ville Finn Juhl ikke gå på kompromis med formen og ændre vinklerne, så produktionen kunne blive nemmere. For ham var det netop de rigtige vinkler, der var vigtige. 

ARCHITECTMADE, som ud over ’FJ Essence’ også har produceret en række andre Finn Juhl produkter, har arbejdet tæt sammen med Marianne Carstensen, som var rentegner for Finn Juhl på hans tegnestue. Med sin forbindelse til Finn Juhl kan hun videreformidle afgørende viden om Finn Juhls produkter og tankerne bag.  

Ud fra prototypen af stellet i huset i Ordrup, originale tegninger, og i samarbejde med Marianne Carstensen har ARCHITECTMADE fundet frem til den metode og teknik, som gjorde, at te-stellet kunne blive sat i produktion.

Klassikere bringes til live
ARCHITECTMADE blev grundlagt af Morten T. Jensen i 2004 og specialiserer sig i at genopdage produkter tegnet af store danske arkitekter fra 50’erne og 60’erne. Nogle produkter har tidligere været i produktion, mens andre produkter realiseres for første gang af ARCHITECTMADE. Morten T. Jensen forklarer, hvordan visionen bag virksomheden er at bringe klassikere til live:

Jeg ønsker at bidrage med et modsvar til den ’brug og smid væk’-kultur, der på så mange måder har bidt sig fast i vores kultur og levestil. I dag skal alt være nyt og innovativt, og netop derfor mener jeg, at det er vigtigt at holde fast i de kulturelle udtryk, der kan give en fornemmelse af sammenhæng og af, at noget er vedvarende. De store arkitekters arbejder har vist sig at holde, det er tidsløst, ikke- kommercielt og har noget på hjerte.”

Ud over Finn Juhls produkter, har ARCHITECTMADE sat produkter af blandt andre arkitekterne Kristian Vedel, Hans Bølling, Poul Kjærholm og Jørn Utzon i produktion.

’FJ Essence’ er ét i rækken af Finn Juhls produkter som ARCHITECTMADE har sat i produktion.

Bakken ’Turning Tray’ fra 1954-56 er en serveringsbakke i træ og laminat med en forskellig farve på hver side. Finn Juhls tanke bag er, at den samme bakke kan bruges hele dagen men vendes for at ændre oplevelsen i løbet af dagen, for eksempel med den hvide side opad ved morgenmaden og den sorte side, når man bruger bakken om aftenen. Et andet af Finn Juhls produkter er skålen ’Circle Bowl’, som er en skål i rustfrit poleret stål bygget op omkring symmetriske cirkler.

Finn Juhl, Circle Bowl.

Fælles for alle Finn Juhls værker, hvad enten det er interiør, en stol eller et te-stel, er hans særlige formsprog som er tidløst og samtidig klassisk. Han var forud for sin tid og gik ikke på kompromis med sit design, hvilket gør at hans design appellerer til folk den dag i dag.

_______________
Konkurrenceregler:

Konkurrencen er oprettet og drives af: Magasinet Kunst, Amagertorv 9, 1160 København, info@magasinetkunst.dk.

Konkurrencen er ikke oprettet og drives ikke af facebook Inc.
De oplysninger, der opgives, bruges udelukkende til brug for denne konkurrence, og vil ikke blive videregivet til 3. part. Du vil som deltager i konkurrencen via facebook udelukkende få tilsendt meddelelser, som omhandler konkurrencen.

Hvem kan deltage?
Det er kun brugere, der har en facebook-profil, der kan deltage i konkurrencen. Oprettelsen af en facebook-profil er gratis, og brugere kan afmelde sig facebook til enhver tid. Præmien sendes ikke til adresser udenfor Danmark.   

Deltagere der ikke ’synes godt om' Magasinet Kunst, inden præmierne er udtrukket, udgår ikke af konkurrencen. Deltagere, der forsøger at manipulere konkurrencen, udelukkes fra konkurrencen. Ved deltagelse bekræfter du, at du er fyldt 13 år.

Præmie
Præmien består af Te-stellet FJ Essence. Der udloddes 1 præmie. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Stellet sendes direkte til vinderen. OBS. Vi sender ikke præmier til adresser uden for Danmark. Ansatte på Magasinet Kunst må ikke deltage.

Rettigheder
Der forbeholdes ubetinget ret til at udelukke deltagere, hvis der er mistanke om snyd.

Tidsforløb
Konkurrencen løber fra den 13/10 2016 til den 11/11 2016 kl. 12.00.

Vinder
Vinderen findes ved lodtrækning og offentliggøres umiddelbart efter ovennævnte dato. Vinderen vil blive kontaktet via facebook og skal indsende sin adresse senest tre dage efter de er blevet kontaktet, så vi kan sende præmien. Såfremt en vinder ikke sender adressen inden en uge efter at vedkommende er blevet kontaktet, vil præmien gå videre til en anden konkurrencedeltager. 

Kontakt
Spørgsmål om konkurrencen rettes til Magasinet Kunst.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer