Indkøbskurven er tom.
BIBIANA: Børnenes Guggenheim
BIBIANA: Børnenes Guggenheim

OMTALE: Af Anna Cæcilia Fløche.
29.11.2018.

BIBIANA Danmark inspirerer og underviser børn i hele Danmark, ved at præsentere dem for international kunst og kultur i verdensklasse. Den seneste udstilling, iranske Hoda Hadidis Thinking of a home, er et pragteksemplar på hvad det er BIBIANA kan og gør så utrolig godt.

BIBIANA Danmark er en non-profit-forening, der arbejder med at formidle verdens bedste børnebogsillustrationer til børn. Illustrationerne er kunst. National og international kunst, særligt tilegnet børn, for at vække deres fantasi og inspirere. Gennem børnebogsillustrationerne og et højt niveau af brugerinddragelse skaber BIBIANA workshops og undervisningsforløb – og oplevelser, ikke mindst. I 2011 åbnede BIBIANA Danmark deres første kunstudstilling for børn. Udstillingen, Forunderlige fortællinger, var et resultat af et samarbejde med BIBIANA International House of Art for Children i Slovakiet. På Forunderlige fortællinger udstilledes 123 af verdens bedste, prisbelønnede børnebogsillustrationer fra Biennal of Illustrations Bratislava (BIB). BIB har siden 1967 uddelt internationale priser inden for børnebogsillustrationer.


Hoda Hadidi - Thinking of a home. Foto: Peter Sørensen. 

Kunstskib for børn
BIBIANA vil formidle kunst til børn. Et afgørende led i den målsætning, er at bringe kunsten til børnene – i bogstavelig forstand. Derfor har de tidligere vist børnebogsillustrationer i Fields og på Ørestads bibliotek og på deres eget skib, M/S BIBIANA. Kunstskibet M/S BIBIANA drager på togt med illustrationskunstudstillinger og forskellige kunstaktiviteter for familier, daginstitutioner og skoler. Skibet fungerer som en sejlende børnebrugerinddragelse, hvor børn – og deres voksne – kan hoppe om bord i udstillingen. Forhåbningen for M/S BIBIANA er at det kan nå rundt i så store dele af Danmark som muligt og på den måde sikre at kunst for børn ikke kun begrænses til et ”Københavnerfænomen”, men en national succes. Hvert andet år besøger kunstskibet en region, og hvert andet år er skibet på et nationalt togt. I 2016 besøgte M/S BIBIANA havne i Nordjylland, mens skibet i 2017 var på et nationalt togt. Foruden at være et kunstfyldt rum for børn, vil M/S BIBIANA også gerne puste liv i de danske havneområder og togterne har haft særligt fokus på arkitektur og havneudvikling.

At sanse en historie
Æstetikken er i top i BIBIANAS aktuelle udstilling Thinking of a home. Udstillingen er illustrationer af den iranske kunstner Hoda Hadidi. Hadidis værker er lag på lag af silkepapir og guld. Kvinder, natur og frugt og grøntsager går igen som motiver. Værkerne er præget af en utrolig detaljerighed. I granatæblernes bittesmå kerner gemmer sig smilende ansigter i guld og havfruernes haler er af tre-fire forskellige lag silkepapir. Udstillingen opleves med hele kroppen, når børnene dufter, lytter og gynger mellem de 79 originale illustrationer, der er nemlig placeret to gynger i udstillingen, som børnene må bruge.  

Hoda Hadidi. Foto: Peter Sørensen. 


Hoda Hadidi - Thinking of a home. Foto: Peter Sørensen. 


Lyd og duft af Iran
I et lille rum i udstillingen, kan børnene lægge sig på tæpper og puder og lytte til Hoda Hadidis oplæsning af digtsamlingen, Thinking of a home. Oplæsningen er på iransk, men sprogbarrieren synes ikke at være et problem for børnenes oplevelse – snarere tværtimod. Hadidis bløde stemme og den næsten musiske lyd af sproget, er endnu en mulighed for at vække børnenes fantasi. På væggene er den danske oversættelse af digtet skrevet i svungne bogstaver. Lydoptagelser af støj og liv i Irans gader, fungerer som baggrund for hele oplevelsen. Endnu et sanserigt arrangement fra BIBIANAS hånd.
BIBIANA er, foruden sine ansatte medarbejdere, funderet på frivillige hænder. Eksempelvis er det en frivillig, fra Iran, der har indrettet et køkken i udstillingen Thinking of a home. Ved at træde ind i det lille køkken, kan børnene ”rejse til Iran”. Den co2 billigste rejse til Iran, som en af udstillingens besøgende beskriver det. Et skridt og man flytter sig fra udstillingen i Nordhavn, til et iransk køkken. Første indtryk af køkkenet er en kraftig krydret duft, en smuk mønstret dug og Hadidis smukke værker på væggene. Som i resten af udstillingen, er det tilladt både at dufte, smage og røre, hvilket gør køkkenet til en stor succes blandt udstillingens besøgende.


Hoda Hadidi - Thinking of a home. Foto: Peter Sørensen. 


Hoda Hadidi - Thinking of a home. Foto: Peter Sørensen. 

Kunst i børnehøjde
I BIBIANAS udstillinger er mødet med illustrationskunsten åbent, legende og sanseligt. Derfor er der ingen regler om ”kun se, ikke røre” og her er heller ingen hviskestemmer eller hænder foldet på ryggen. I stedet kan børnene røre, dufte og smage, ja, sågar gynge, ind over knaldblå pigmentfarve, røde og gule, aromatiske krydderier og forbi Hadidis smukke værker.
Når børnene har sanset sig gennem udstillingen, kan de, med vækket fantasi, gå op på 1.salens værksted og lave egne kunstværker. Her er der farvestrålende silkepapir, glimmer, lim og andet materiale til rådighed. Resultatet er fantasifulde, spændende værker – og ikke to er ens. Inspirationen fra Hadidis teknik er tydelig, men det er børnenes egne, individuelle oplevelser og fortolkninger af Hadidis kunst og fortællinger, der kommer til udtryk i børnenes værker. Og børnenes fantasi tages alvorligt. Med respekt for deres ideer og kreativitet, hænges børnenes egne værker op, som de små kunstværker de er, i 1.salens galleri.


Børn laver egne værker i udstillingens værksted. Foto: Peter Sørensen. 


Hoda Hadidi - Thinking of a home. Foto: Peter Sørensen. 

Børnenes Guggenheim
Fælles for illustrationerne, BIBIANA præsenterer, er den høje kvalitet. De er detaljerige, farvestrålende og fantasifulde. Ingen Disneyficerede dyr eller stereotype prinsesser. For børn kan mere end det. Man kan måske endda sige at de har krav på mere end det. Det særlige ved illustrationskunsten er netop evnen til at fortælle historier på tværs af landegrænser og på trods af sprogbarrierer. Baggrunden for værkerne – eller for kunstnerne bag – behøver ikke være velkendt. For børnenes tilgang til værkerne er umiddelbar og ofte i følge af en solid portion fantasi. I mødet mellem børn og kunst kan noget helt særligt opstå og netop det forstår og respekterer BIBIANA.

Respekt for børnene virker til at være en rød tråd i BIBIANA. Direktør og kurator, Janne Bech og kommunikationsansvarlig Stine Dyssel Engel, fortæller med tydelig begejstring om BIBIANAS tidligere og aktuelle projekter og udstillinger og ambitionen om at skabe kunst af høj kvalitet for børn. Janne Bech taler om et ”børnenes Guggenheim”, når hun forklarer hvordan børnebogsillustrationerne udvælges og vurderes ved eksempelvis Biennal of Illustrations Bratislava. Både kunsten der præsenteres og måden den præsenteres på skal være børnene værdig og derfor af højest mulige kvalitet.


Hoda Hadidi - Thinking of a home. Foto: Peter Sørensen. 

Fantasien skal spire
Glæden ved at glæde børnene og udfordre deres fantasi, er stor og BIBIANA vil gerne lave endnu mere og også gerne nå endnu længere ud. Og der er umiddelbart intet der taler imod den ide. For børnene er både modtagelige og givende når de præsenteres for kunsten. De spørger fascinerede ind til de forskellige værker, de fremmede sprog og de forskellige dufte af kardemomme og rosenblade. Det ville være en skam ikke at udforske den spirende og sprudlende fantasi som børn i denne alder stadig besidder. Der er en ”skoling” som endnu ikke er indtruffet, i modsætning til når mange voksne oplevere kunst. Derfor får børnene frit spil, både i deres oplevelse af udstillingen og i deres fortolkning, når de sanser sig igennem udstillingen. Når børnene må bevæge sig frit, gør fantasien det også.  
BIBIANA Danmark er kreativ og ambitiøs kuratering af kunst der møder børn i øjenhøjde, og formår at lytte til børnenes stemme.

Den aktuelle udstilling Hoda Hadidi – Thinking of a home kan opleves indtil 02. december 2018.
BIBIANA Danmark, Århusgade 126a, 2150 Nordhavn.

Åbningstider

Mandag-fredag kl. 10.00-18.00

Lørdag – Søndag: Kl. 10.00-17.00

Læs mere www.bibianadanmark.dk

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer