Indkøbskurven er tom.
En verden af blomster i det Sydfynske
En verden af blomster i det Sydfynske

Foromtale

13. november 2015

Af Christian A. S. Aahauge

På Galleri DGV i Svendborg, vil man i morgen, lørdag den 14. november, kunne deltage i åbningen af den nye udstilling ”Flora Mundus”. Udstillingen er en dialog mellem den amerikanske billedkunstner Robert Kushners tegninger og collager samt nyfortolkninger af Flora Danica-raderinger.

Ti danske kunstneres arbejde med originale Flora Danica motiver, bliver nu udstillet i lokalerne på Galleri DGV. Værkerne er udarbejdet i overensstemmelse med kunstnernes egne og alternative tilgange til kunsten. Metoderner er mange, og man kan eksempelvis opleve både koldnål og foto-gravure. For de medvirkende kunstnere, har arbejdet med Flora Danica motiverne været en rejse tilbage i tiden.

Flora Danica, Marianne Grønnow, Geranium i Landskab, 2013, Fotogravering.

Flora Danica var det første forsøg på at kortlægge den skandinaviske flora. Det er et ikonisk billedværk, der første gang udkom i årene 1761-1883, og stræk sig over 51 hæfter og 3 supplementshæfter med 3240 kobberstik med samtlige danske og norske, vildt voksende planter. I 1803 producerede Den kongelige Porcelænsfabrik (Royal Copenhagen), den første linje af porcelænsservicen af samme navn.

Fusionen mellem de klassiske tegninger og samtidskunsten, er blevet til hos den berømte kobbertrykker Niels Borch Jensen i København. Værkerne er en form for sampling mellem originalerne, og kunstnernes løsslupne kreativitet. Denne forening mellem det gamle og det nye, bliver til poetisk ny kunst, der stadig formår at adressere det oprindelige oplæg.

Robert Kushner, Queen Bee Common Bee, 2014, olie, akryl, bladguld og collage på papir.

Robert Kushner, der er kendt for sine malerier og offentlige udsmykninger, og er betragtet som et af de førende navne inden for 1970’ernes Pattern & Decoration, hvortil han skabte fantastiske værker i stof, der ofte var med i hans performances. Tilbage i 2009, begyndte han at interesserer sig for billeder i mindre formater, der blandt andet affødte det kontinuerlige værk ”Scriptorium: Devout Exercises of the Heart”.

Dette værk er en samling af over 1000 tegninger, hvor motivet er blomster og planter. De billeder der er blevet udvalgt til at være med som del af ”Flora Mundus”, kan således se som en del af Scriptorium-serien. Selv har Robert Kushner fortalt om sine værker, at de er udført på gamle nodeark, bøger og manuskripter der er dateret et sted mellem 1500 og 1920, og stammer fra lande som USA, England, Tyskland og Frankrig m.fl.

”Hver side danner underlag for en tegning eller et maleri af en blomst, et blad eller en plante – enkelte gange en frugt eller en vase – tegnet efter naturen. Jeg har tegnet ved hjælp af mange forskellige teknikker og konventioner – fra de svageste omrids, der næsten forsvinder i teksten, til kraftigt gengivne former, der næsten udsletter den underliggende tekst. Tuschstregerne eller de farvede områder reagerer med papirets sugeevne og tekstens tæthed på uendelig mange måder. Jeg er fascineret af disse lad af visuel forbindelse”

Det skal blive spændende at betragte de mange blomster- og plantemotiver, der med baggrund i noget originalt, bliver tildelt nyt liv gennem kunsternes nyfortolkninger.

Udstillingen, der er kurateret af kunsthistoriker Lene Burkard i samarbejde med Galleri DGV, åbner dørene op lørdag den 14. november kl. 14.00, og løber frem til den 31. januar 2016.

Blandt de danske kunstnere kan man opleve, Lise Blomberg Andersen, Erik A. Frandsen, Marianne Grønnow, Per Kirkeby, John Kørner, Morten Schelde, Trine Søndergaard & Nicolai Howalt, Tal R og Danh Vo.

Robert Kushner vil være til stede ved åbningen over Skype.

Coverbillede: Flora Danica, Erik A. Frandsen, Snyltere, 2013, gravering.

www.galleri-dgv.dk

Flora Danica, Trine Søndergaard & Nicolai Howalt, Japansk Pileurt, 2013, Fotogravering.

Flora Danica, John Kørner, Dizzy, 2013, gravering og tegning.

Flora Danica, Per Kirkeby, Skægstar, 2013, gravering.

Robert Kushner, HOMECOMING MASACCIO, 2014, olie, akryl, bladguld og collage på papir.

Robert Kushner, Untitled, 2010, blæk og bladguld på antik bog side.

Robert Kushner, Untitled, 2010, olie, akryl, blæk og bladguld på antik bog side.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer