Indkøbskurven er tom.
Solens Søn besøger Svendborg
Solens Søn besøger Svendborg

Omtale af Christian A. S. Aahauge

9. september 2015

Jeg tog toget til Svendborg, for at deltage i ferniseringen for den japanske kunstner, Yoshio Nakajima, på Galleri DGV. Dagen bød både på en happening med elever fra Byhaveskolen, taler, samt åbningen af Yoshios udstilling ”LOVE IS ALL – AS THE SUN TO MAKE THE JOURNEY”.

Action painting og happenings

Uden for Galleri DGV med den smukke beliggenhed, og udblik over Svendborg sund og Thurø, stod en skare af mennesker og fascineredes af den glade, gråhårede mand, der frejdigt rendte rundt mellem seks skoleelever. Det var en del af den action painting happening, som Yoshio Nakajima er kendt for at lave; for gennem sine udstillinger over hele verden, har Yoshio nemlig udført over femhundrede happenings, hvoriblandt man kan tælle happenings i samarbejde med Yoko Ono, John Cage, Robert Rauchenberg, Tom Krøjer og Jørgen Nash.

Foto: Geir Hauksson

I lørdags var samarbejdspartneren dog Byhaveskolen i Svendborg, der først og fremmest er en folkeskole, men også en specialskole. Sammen med de seks elever, skal Yoshio action painte et maleri, der vil pryde skolens nye hjemkundskabslokale, samt male seks t-shirts, direkte på skoleeleverne. Tidligere har Yoshio Nakajima også besøgt Galleri DGV, hvor han under en happening, malede en specielt udvalgt bil til formålet, tilhørende kulturjournalisten, Iben Friis Jensen, fra Fyns Amts Avis.

Under latter og råb fra eleverne, om hvilke farver kunstneren skulle gøre brug af på trøjerne, fremtryllede Yoshio først farverige ansigter, hvorpå han blev ved med at tilføje flere farver. Der var høj stemning, og under malingen pjattede kunstner og børn indbyrdes.

​Foto: Geir Hauksson

​Foto: Geir Hauksson

​Foto: Geir Hauksson

​Foto: Geir Hauksson

Solens rejse

Da live-delen af ferniseringen havde nået sin ende, var det tid til åbningen af selve udstillingen. Både galleriejeren Lise Lotte Honoré, Svendborgs Borgmester Lars Erik Hornemann, og Byhaveskolens leder Lars Hørmann Kolmos, sagde et par ord i anledningen af Yoshio Nakajimas besøg og udstilling. Fælles for dem alle, fremhævede de Yoshios glade og åbne væsen, hvilket han også formår at fremmane i sine fantastiske malerier.

Lars Erik Hornemann & Yoshio Nakajima. ​Foto: Geir Hauksson

På trods af kunstnerens japanske ophav, har Yoshio Nakajima også et tæt forhold til Norden. Siden ’60’erne, har han besøgt og boet i Sverige og haft et tæt samarbejde med både danske og svenske kunstnere, og været en del af Jørgen Nashs kunstfælleskab Drakabygget. Gennem tiden har Yoshio opnået stigende anerkendelse i Sverige, og man kan derfor kalde ham en ”japansk kunstner fra Sverige”. Det tætte forhold til Norden, gør Yoshio i stand til at forene den japanske og skandinaviske kunst, og ofte er der også små vink i hans kunst til Asger Jorn, Jørgen Nash m.fl.

Det er ikke underligt, at Yoshio Nakajima også kaldes ”Solens Søn”. For i utroligt mange af hans værker, figurerer der nemlig sole – eller også peger titlerne hen imod solen. Farvevalget er ofte optimistisk og den glæde, som jeg selv oplevede gennem Yoshios udstråling, strømmer også ud fra billederne. Livsglæden rammer virkeligt én, når man går rundt blandt hans malerier i DGVs sale med det lækre lysindfald. Man kan næsten ikke andet, end at blive ekstra positiv af de legende farvespil.

"Welcome to the North", Mixed Media, Yoshio Nakajima, 2015. Foto: Geir Hauksson.

"Happiness", Maleri/Sand, Yoshio Nakajima, 2015. Foto: Geir Hauksson.

"Summer in August", Acryl, Yoshio Nakajima, 2015. Foto: Geir Hauksson.

"Summer Sun", Mixed Media, Yoshio Nakajima, 2015. Foto: Geir Hauksson.

"Summer Landscape 2", Acryl, Yoshio Nakajima, 2015. Foto: Geir Hauksson.

Måske var det der gjorde besøget hos Galleri DGV ekstraordinært for mig, blot tilstedeværelsen af Yoshio Nakajima og hans væsen, samt de glade elever fra Byhaveskolen, men jeg kan ikke lade være med at tro, at det også har noget at gøre med selve udstillingen. Med solen som centrum for så mange af malerierne, må Yoshio også have formået at videregive lidt af den energi, som solen ofte er repræsentant for. Jeg blev i hvert fald selv fyldt med lys og varme. Derfor, også hvis man ikke er til COBRA-inspireret kunst, kan jeg kun anbefale at besøge udstillingen ”LOVE IS ALL – AS THE SUN TO MAKE THE JOURNEY” hos Galleri DGV. Jeg garanterer for, at det kan sætte farve på det kommende efterårs, grå nuancer.

Udstillingen kan opleves på Galleri DGV i Svendborg, og løber frem til oktober.

Fakta: Yoshio Nakajima (f. 1940), stammer oprindeligt fra Kawamoto i Japan. Han er medstifter af både Bauhaus Situationisme og Fluxus Scandinavia, og er ejer af Yoshio Nakajima Art Museum i Kawamoto, Japan. Derudover skiftevis bor og arbejder han i Helsingborg og Japan.

Links:

http://www.yoshionakajima.net/

http://www.galleri-dgv.dk/

http://www.fagfotografen.dk

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer