Indkøbskurven er tom.
Skulpturens Mester fylder 75 år - af Helene Olesen
Skulpturens Mester fylder 75 år - af Helene Olesen

PORTRÆT

5. december 2014

Tre danske museer er gået sammen om at skabe et helstøbt portræt af en af Danmarks velkendte skulptører – Hanne Varming.  

De er ikke til at tage  fejl af, de smukke skulpturer, der pryder det danske land. De er formet og modelleret med en grov og stilsikker hånd. Men trods det rå ydre, så står essensen altid tydeligt frem, og det er også grunden til, at Hanne Varming er en af Danmarks mest vellidte skulptører.

Tre museer – Ét portræt

I foråret fyldte Hanne Varming 75 år og det har givet anledning til at se nærmere på en spændende og produktiv karriere. Derfor er en række danske museer gået sammen om at danne et helstøbt portræt af Varming. Kastrupgaardsamlingen lagde ud med udstillingen ”Fra Skitse til Skulptur,” som de viste frem til 28. september. Nu er det Ribe kunstmuseum, der frem til 11. januar 2015 stiller skarpt på kunstneren, hvorefter Vendsyssel Museum tager over med en afsluttende udstilling.


Hanne Varming i gang med at modellere, 2014 - Foto: Henrik Bjerregrav.  

Skulpturer, modeller og skitser

Udstillingen på Ribe Kunstmuseum sætter fokus på hvordan Hanne Varming arbejder og hvordan hun når fra idé til skulptur. Det kræver ekstraordinære og gennemtænkte arbejdsmetoder at skabe de store skulpturer. De bliver som hovedregel udformet i ler, hvorefter de støbes i enten gips eller bronze. Desuden er der udstillet utallige fotografier, der illustrerer de mange stadier skulptøren skal igennem inden det færdige resultat står klart. Fotografierne viser også den ”lag på lag” teknik Hanne Varming bruger for at få statur og detaljer frem i det ellers rå udtryk.

Hanne Varming i fuld gang sving med Victor Borge - Foto: Henrik Bjerregrav. 

Mennesket i fokus

Hanne Varmings foretrukne motiv er mennesket og hun har gennem tiden modelleret og formet utallige skikkelser, høj som lav, tyk som tynd, ung som gammel. Hun fanger det skæve og det anderledes i mennesket, hvilket gør, at hendes skulpturer aldrig er kedelige. Samtidig er disse skævheder med til, at gøre skulpturerne mere levende og menneskelige.

Udover de mange skulpturer er det også blevet til en række buster af prominente personligheder, som blandt andet Kronprins Frederik, Karen Blixen og Ghita Nørby . 


Bronzefiguren "Oldeforældrene" på Kultorvet i København, 1993, som er et af Hanne Varmings mest velkendte værker. - Foto: Henrik Bjerregrav

Levende kunst i Kastrup Lufthavn

Hanne Varming har med sine autentiske skulpturer for længst indtaget det offentlige rum. Det er især hendes evne til at opfange nuet, der gør hendes værker interessante og nærværende for beskueren. Vi kender blandt andet hendes karakteristiske skulpturerer fra Kastrup lufthavn, hvor to bronzestøbte piger står og kigger ud over menneskemængden.

Skulpturerne fik titlen, ”Piger fra Paris” og blev hurtigt et bemærkelsesværdigt værk i lufthavnens ankomsthal. Pigerne er et glimrende eksempel på Hanne Varmings forståelse for at gøre skulpturerne levende og betydningsfulde i forhold til deres placering

Hanne Varming sammen med skulpturen, "Piger fra Paris" 1999 - Foto: Henrik Bjerregrav

Hanne Varming

Hanne Varming formede sine kunstneriske færdigheder på det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1958-1965 hos skulptør Gottfred Eickhoff og billedhugger Mogens Bøggild. Allerede inden hun blev færdiguddannet debuterede hun på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1963, hvorefter karrieren som skulptør tog form. Siden har Hanne Varming været med til at pryde det offentlige rum med sine karakteristiske værker i bronze.

Læs mere om udstillingen om Hanne Varming på Ribe Kunstmuseum her 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer