Indkøbskurven er tom.
Art Copenhagen Selected - tre jyske gallerier
Art Copenhagen Selected - tre jyske gallerier

Af Eline Eggers 12.08.16.

I år er det 20. år Art Copenhagen finder sted og i den anledning har man lagt i støbeskeen til en gevaldig udvidelse. Messen rykker til Bella Center og der vil i år være hele to messer at komme efter, Selected og CODE. 

Jeg har kigget lidt nærmere på, hvad tre af de jyske gallerier, der deltager på Selected, tager med på messe.

Huset og blyanten i Horsens
Gallery Hjorth, Horsens

I en lille gade midt i Horsens by, ved siden af restaurant på restaurant ligger et lille galleri, Gallery Hjorth. En af de kunstnere galleriet har med på den københavnske messe er Anne Skole Overgaard. Hun blev færdig på det Jyske Kunstakademi i 2006, og har siden skabt smukke og poetiske værker med blyant især. Men også med en skarp og nærmest fotografisk pensel.

Anne Skole Overgaard, “I havedøren. Kunstnerens hustru. Karrebæksminde. Efter L.A. Ring” 2012, blyant på papir, 191x144 cm.

Overgaards værker udforsker detaljen. Den smuldrende mur, grenenes silhuet, en kvinde tegnet efter L.A. Ring’s “I havedøren”. Men Overgaards udgave ligner et fløjlsblødt og næsten gennemsigtigt negativ med hendes tynde og præcise blyantstreg.

Huset er et populært motiv i kunsten og har været det længe. Vi er fascineret af de mure, der fastholder rammerne for vores liv. Og det er Anne Skole Overgaard også. Hun giver detaljerne deres egen plads helt fremme i bussen og giver beskueren rum til at tænke på sit eget hus, eller naboens, eller måske et hus man en gang så på en ferie, der så præcist sådan ud. Med samme slags fundamentet, samme smuldrende fugtramte murværk, samme duggede lyserøde farve. Og man bliver ved med at kigge, for det hele skal med, og nye detaljer bliver med at dukke op i billedet. Dér er en lille revne i muren, et mystisk gitter læner sig op ad huset. Hvorfor er der kun et vindue?

Anne Skole Overgaard, “Uden titel”, 2014, akryl på lærred, 65x60 cm.

Abstrakte følelsesspin
Galerie Wolfsen, Aalborg

En af de kunstnere Galerie Wolfsen i år tager med på Art Copenhagen er Peter Skovgaard.

Peter Skovgaard, olie på lærred,120x140 cm.

Abstraktionskunsten er svær at mestre, men Peter Skovgaard giver det et forsøg. De bløde abstrakte former, der placere sig foran og bagved hinanden, den brede farvepalet og sanselighed skaber et langsomt snigende motiv, der først går op for beskueren efter noget tid. Det ene øjeblik ligner det blot en flade, det næste kan man ikke se andet end et stort grinende ansigt.

Tintin på glat is
Ole Ahlbergs malerier er traditionen tro også med hos Galerie Wolfsen på årets Art Copenhagen. Ahlberg arbejder indenfor Pop Art, og han gør det ved at tage et stykke legetøj, en tegneseriefigur eller et par solbriller og male det sammen med Mona Lisa eller smukke pin-up piger. Resultatet er skægt og ironisk, men også gravalvorligt og dystert til tider.

Ole Ahlberg, "Last Chance", 2014, olie på lærred, 71x60 cm.

Forestil dig, Tintin fanget i en virkelig voksen verden, hvor drenge-manden skal forholde sig til kvindekroppen, erotik og sex. Det emmer af akavet øjenkontakt og bævende tilnærmelser. Mens intensiteten er til at føle på, er det svært at kigge væk.

Skildringen af barnet i voksenlivet minder om en overgang, vi alle skal i gennem. Det er et intens møde, og Ole Ahlberg rammer hovedet på sømmet med de skarpe konturer og de forførende bløde forme.

Melankolsk ved stranden i Aarhus
Galleri V58, Aarhus

I Aarhus et stenkast fra Arne Jacobsens firkantede rådhustårn ligger Galleri V58 i den historiske bygning “Børnely”, som i 1800-tallet var hjemsted for forældreløse børn. Nu emmer huset af skiftende udstillinger og atmosfæren er tyk af kunst.

En af de kunstnere galleriet har med på Selected i år er Elin Engelsen. Hendes værker viser gennemført smukke og melankolske landskaber. Tætte klaustrofobiske birkestammer og langstrakte horisonter, der næsten fysisk holder øjet fanget eller trækker det langt langt langt ind i dybe lyse- og mørkeblå farver.

Elin Engelsen, “Helix”, 2016, olie og akryl på lærred, 150 x 206 cm. Kan opleves på Art Copenhagen 2016.

Elin Engelsen er født i Norge, men har boet i Danmark siden 80’erne. I 2004 blev hun færdig på Aarhus Kunstakademi. Elin Engelsens værker afspejler en vild og barsk natur, men også en kærlighed til planeten og til mennesket.

Hun ser på verden med en åbenhed og skildre den med legende fantasifuldhed. Fantasien er forløsende og virkelighedens rammer, fysiske, psykiske og videnskabelige, er i opbrud. Alt er muligt. Magien får frie tøjler, mens virkelighedsflugten starter lige her i vandkanten.

 

Profilbillede: Elin Engelsen, "Krabbefiskerne", Olie og akryl på lærred, 120 x 130 com.

 

De tre gallerier kan opleves på Selected, Art Copenhagen i Bella Center d. 26.-28. august.

Åbningstider:
Fredag - 12-20
Lørdag - 11-19
Søndag - 11-17

http://www.artcopenhagen.dk/programme/

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer