Indkøbskurven er tom.
Mary Cassatt liv og levned
Mary Cassatt liv og levned

OMTALE af Frederik Westergaard

D. 22/05/18

D. 22 maj 1844 blev en af USA’s første store kvindelige malere født. Hun flyttede i en tidlig alder til Frankrig for at forfølge sin drøm om at blive maler, og endte med at blive den eneste amerikanske kunstner som udstillede med tidens førerende impressionister.


Summertime af Mary Cassatt, 1894

Naturtalent og ustoppelig energi

Cassatt blev født ind i en velhavende familie, som levede godt at bank- og aktieforretning. Allerede i en alder af 16 besluttede Cassatt sig for at studere malerkunst, og blev optaget på Pennsylvania Academy of Fine Arts. Fem år senere fik hun omvendt sin families modstand til accept, og kom til Paris for at studere under maler og skulptør Jean-Léon Gérôme.

Et fascinerende aspekt af Cassatt er, at hun var utrolig atypisk for sin tid. Hun rejse, som alene kvinde, til Paris i en alder af blot 21 år og fortsatte sin Europarejser i en alder af 26. Her rejste hun til Spanien, Italien og Holland for at studere den lange kunstneriske tradition, som Europa har at byde på. En af hovedårsagerne til at hun gjorde dette var fordi hun var utrolig skuffet over udvalget af kunstnerisk integritet i hjemlandet.


The Bath af Mary Cassatt, 1893

Selvforsørgende kvinde i Paris

Allerede som 32-årig formåede Cassatt at gøre noget, som de fleste mænd på tiden ikke var i stand til; hun åbnede sit eget atelier i Paris og levede af at male. Cassatt har udtalt om sin tid i Paris, at det var en by hvor kvinder ikke behøvede at kæmpe for at blive anerkendt, hvis deres arbejde bare var godt nok.

Det var Cassatts arbejde for to år tidligere i 1872 blev hun udstillet i den berømte Salon sammen med de andre velkendte og store navne for tiden heriblandt Manet.


Selvportræt af Mary Cassatt, 1880

Desillusioneret med den etablerede kunstverden i Paris

Efter at Cassatt havde fået afslag på at udstille sine malerier til Salonen i 1875 og i 1877 fik hun nok af den etablerede kunstverden i Paris. Heldigvis fandt hun ligesindede, som var ligeså frustrerede som hende selv.

Hendes god ven og mentor Edgar Degas inviterede hende med ind i fællesskabet af tidens mest anerkendte impressionister som f. eks. Camille Pissarro og Berthe Morisot.


Under hestekastanjetræet af Mary Cassatt, 1898

Sygdom og død

Cassatt fortsatte med at være aktiv, og udstillede flere soloudstillinger til stor begejstring, indtil år 1914. Forinden havde hun haft en mindre kreativ krise pga. en tur til Egypten. Turen slog pusten ud af hende, og hun følte at hun ikke var i stand til at male så smukt og stort, som den kunst hun havde set på sin rejse.

I 1914 havde hendes mange sygdomme næsten gjort hende blind. Hun var tvunget til at opgive malerkunsten, og levede et stille og tilbagetrukket liv indtil hendes død i år 1926. Cassatt blev 82 år gammel.


The Fitting af Mary Cassatt, 1890

Stil og indflydelse

Cassatts stil var overvejende impressionistisk. I og med at hun omgik tidens store malere i Paris udviklede hendes stil i takt med at impressionismen blev mere og mere forfinet af den store kreative kraft, som eksisterede i Paris på det tidspunkt. Interessant er det dog, at Cassatt som en af de få formåede at kombinere traditionel japansk kunst med impressionismen.

I 1891 udstillede hun en serie af japanskinspirerede vandtryk efter japansk forbillede. Hendes teknik og motiv var meget nytænkende for den tid, og flere kunsthistorikere peger på udstillingen som værende et særligt vendepunkt inde for moderne grafisk kunst.


Tea af Mary Cassatt, 1880

Kvindeforbillede

Cassatt var også et stærkt kvindeligt forbillede i hendes samtid. Hendes motiver viser ofte kvinder, som er i gang med at gøre helt almindelige hverdagsting som f. eks. at bade et barn eller en moders hengivende kærlighed til sit barn.

Selvom at Cassatts videre indflydelse for kunsthistorien falmede i takt med at interessen for impressionismen dykkede, så vil hun altid stå som et særligt talentfuldt og vigtigt element i den europæiske impressionisme.

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer