Indkøbskurven er tom.
Amedeo Modigliani sætter verdensrekord
Amedeo Modigliani sætter verdensrekord

NYHEDER af Frederik Westergaard 

D. 25/04/18

Den italienske maler Modigliani berømte maleri Nu couché (sur le côté gauche) er blevet sat til salg på en auktion i New York til en markedspris på 150 millioner amerikanske dollars (lidt under en milliard danske kroner). Dermed sætter maleriet rekorden, som det dyreste pre-salgstal nogensinde for et kunstværk.


Nu couché (sur le côté gauche) af Modigliani

Da Vinci satte prisen op

Kunstverdenen er på den anden ende efter, at det er blevet offentliggjort at Nu couché (sur le côté gauche) er blevet sat til salg til en rekord tårnhøj pris. Godt nok er Nu couché (sur le côté gauche) ’kun’ tyve tusind dollars billigere end det dyreste kunstværk nogensinde solgt, men eksperter anslår at maleriet, i kampens hede på auktionshuset, kan blive budt op på en pris der kan slå rekorden for dyreste kunstværk nogensinde solgt.

Den nuværende rekord tilfalder Leonardo Da Vinci hvis maleri ’Salvator Mundi’ blev solgt for 170 milliarder dollars på en auktion i New York sidste år. Maleriet blev købt af milliardærægtepar fra Kina, som er blevet beskrevet som en af verdens mest ’flashy’ kunstsamlere.


Salvator Mundi af Da Vinci

Nye kunstterritorier

Den afsindige markedspris er et tegn på, at de nyrige markeder i Kina, Rusland, UAE osv. er begyndt, at indkøbe store mængder kendt europæisk kunst for, at kunne lokke flere turister til. Det bliver set, som et vigtigt trækplaster og som et meget effektivt statussymbol på velstand og kulturrigdom.

Derfor bliver prisen også derefter fordi der er så mange om buddet, og selvom at flere eksperter spår at prisen på Nu couché (sur le côté gauche) ikke vil komme op og vippe Da Vinci af pinden, så er det et interessant billede på hvordan kunstverdenen har udviklet sig de seneste par år.


Nu Couché au coussin Bleu af  Modigliani

Modiglianis appel

Der er mange grunde til, at netop et Modigliani kan komme i den prisklasse. Den første grund er, at det er Modigliani største maleri med en bredde på 147 cm. Dermed har maleriet en stor visuel appel for køberne. Derudover så har Modigliani også en bred flerkulturel appel i og med, at hans kunstværker i høj grad inkorporerer flere stilarter fra hele verdenen i en tidløs blanding.

Hans malerier indeholder egyptiske, japanske, afrikanske og indiske skulpturtræk med et hint af renæssancefreskoer, romantikkens æstetik og kubismens særpræg. Denne unikke blanding gør Modiglianis værker til universelt elsket kunst, netop fordi det indeholder så mange multikulturelle stilarter.


'Sigøjnerkvinde med barn' af Modigliani

Modigliani er kunstnerens arketype

Modiglianis egen historie er også med til, at gøre hans værker så eftertragtede. Modiglianis serie af nøgenbilleder skabte stor forargelse og skandale da de først blev udstillede i år 1917 i Paris. Udstillingen var kun åben en enkelt dag, og blev lukket pga. brud på anstændig efter en politibetjent havde set at Modiglianis modeller var blevet portrætteret med pubeshår med hår under armene.

Udover at være provokerende, og oppe imod tidens anstændighed så er Modigliani også et billede på den fattige og misforståede kunstner. Altid ludfattig og sulten væltede Modigliani igennem nattelivet på en cocktail af rom, absint, hash, kokain og kvinder. Denne cocktail resulterede i en alkoholforværret tuberkulose som tog livet af ham i 1920 i en alder af blot 35.

Nu couché (sur le côté gauche) bliver sat til salg d. 14 maj på auktionshuset Sotheby i New York.

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer