Indkøbskurven er tom.
Bobbi Jene - Kærlighed til kunsten
Bobbi Jene - Kærlighed til kunsten

Anmeldelse: Af Mette Møbjerg 

18.04.2018

Den 19. april får Elvira Linds prisvindende dokumentarfilm, ‘Bobbi Jene', premiere i udvalgte biografer landet over. Filmen følger den amerikanske danser Bobbi Jene gennem 2 år i bedste ‘flue på væggen’-stil, hvor hun rejser fra de trygge rammer i dansekompagniet i Israel til hjemlandet USA. Her vil hun prøve at finde sin egen stemme. Alt imens hun bliver konfronteret med de samfundsmæssige normer om ægteskab, børn og kærlighed. 

Hvornår er det tid til at forlade de trygge rammer, og udleve en ny drøm om at sætte sit eget kunstneriske aftryk? Når man fylder 30? I næsten 10 år har den amerikanske danser Bobbi Jene Smith levet og danset i Tel Aviv i Israel, hvor hun har drømmejobbet i Ohad Naharins dansekompagni Batsheva. Men tiden er inde, og hun er klar til at løsrive sig fra sin mester og tidligere elsker, Ohad, for at rejse tilbage til hjemlandet og etablere sin egen kunst. Planen virker umiddelbart lige til, men så kommer livet i vejen. Bobbi Jene bliver forelsket i den 10 år yngre israelske danser Or Schraiber, og hun bliver nu for første gang mindet om de samfundsmæssige normer, ‘det biologiske ur’ og hvor stærk kærligheden kan være. Bobbi Jene tager på den svære rejse til hjemlandet, men er Or klar til at følge med? Og kan man både vælge kærligheden og kunsten?

Elvira Lind, Bobbi Jene, Sonntag Pictures 2017

Kærligheden  

Vi møder først Bobbi Jene i Tel Aviv, da hun har truffet den svære beslutning om at forlade Israel og sætte kursen mod hjemlandet, USA. Selvom Israel har dannet rammerne for hendes virke de seneste mange år, så er det ikke et ‘hjem’. Bobbi Jene er klar til at forsøge at skabe sit eget, udfordre sig selv kunstnerisk og personligt og prøve at sætte sit eget aftryk i hjemlandet. 

Hun har fundet en lejlighed i San Fransisco, fået et undervisningsjob og så er hun ‘jo tættere på familien’. Kombinationen virker som et stærk startpunkt, men så er der jo lige kærligheden i Israel. Den unge danser Or fra kompagniet har fået Bobbi Jene til at genoverveje sine prioriteter. Hun har altid fuldt sin passion, som hidtil har været dansen, men hvad er vigtigst kunsten eller kærligheden? og behøver man overhovedet at vælge mellem disse to?

En kontrast til disse tvivlsspørgsmål bliver dokumenteret, da Bobbi Jene besøger sin kristne og til deles konservative familie i Iowa. Her ser hun, hvad hun i samfundsmæssigt perspektiv ‘går glip af’. Hendes søster er gift og har fået et barn, og har således valgt at følge den ‘rette linje’. I modsætning til Bobbi Jene som har valgt kunsten og nu også kærligheden. Dette får hende til at tvivle på sine prioriteter. Kunne hun få dette med Or? 

Elvira Lind, Bobbi Jene, Sonntag Pictures 2017

Elvira Lind har dokumenteret Or og Bobbi Jenes stærke forbindelse fremstillet helt uden filter og meget eksplicit. Med nøgenhed, intimitet og stærke følelsesmæssige op og nedture, som en rus, en ‘kærligheds rus’, som gør dem begge høje. Hvilket kan få publikum til at føle, at man overskrider adskillige grænser, når man får adgang til deres intimsfære. Fra nyforelskelsen til langdistanceforholdet. Fra Bobbi Jene er klar til at fri til Or indser, at han måske ikke kan forlade Israel. 

Alt dette i kombination med at Bobbi Jene anvender disse følelser til at udtrykke sig gennem dansen, hvilket hun har en helt særlig evne til at gøre. Denne evne er nemlig hendes force i de shows, som hun producerer. 

Elvira Lind, Bobbi Jene, Sonntag Pictures 2017

 Kærlighed til kunsten

Da Bobbi Jene ankommer til USA, er hun helt på bar bund. Da hun har tilbragt de sidste næsten 10 år i Israel, mangler hun forbindelser til branchen. Hun begynder at udvikle det første show, som hun skal opføre i Israel. Her viser hun sin sårbarhed ved at sænke alle parader. Hun er nøgen, masturberer foran publikum og danser i stærke bevægelser, som udtrykker hendes sårbarhed. Dette er første skridt på vejen til at danne et talerør for sig selv gennem kunsten. Dette første forsøg bliver skamrost af publikum - det er i hvert fald det, som vi oplever i dokumentaren. Bobbi Jene vælger her at satse på kunsten, da kærligheden ikke helt følger med til fædrelandet.

Kunsten som kan give hende mulighed for at udfordre sin kreativitet, sanselighed, provokere og overraske andres forventninger til hende. For hun er ‘modig’, som hendes mor forsikrer hende om. Hun tør vise noget af sig selv i hver optræden. Hun får publikum til at føle noget gennem sin moderne dans. For er det ikke det, som kunst skal? Vække følelser i os? 

Elvira Lind, Bobbi Jene, Sonntag Pictures 2017

Et følsomt portræt

Elvira Lind formår at skabe et følsomt portræt af Bobbi Jene, hvor vi er med på sidelinjen. Vi oplever når kærlighedsfortællingen opstår og ophører, når kunsten skabes og når en kvinde prøver at finde sin rolle i en konkurrende kunstverden, hvor man ikke laver kunst for pengenes skyld men for passionen. 

I form af naturlige ‘scener’, reallyd og lys og det stiltiske tilvalg af ‘flue på væggen’- perspektivet kommer vi helt tæt på. Vi ser alt det som næsten altid gemmes væk. Det er ikke et glansbillede af den kreative verden. Det er råt, realistisk og fyldt med passion og lyst. Det er Bobbi Jene. 

 

Filmen får premiere den 19. april 2018, og kan opleves i følgende udvalgte biografer:

På premiere datoen:

Grand Teatret

Øst for Paradis

Kolding

Odense Cafebiograf

Gentofte

Efter premieren:

Humlebio: 21/4

Esbjerg :22/4

Allerød: 22/4

Ishøj: 26/4

Valby: 26/4

Cinemateket den 23/5

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer