Af Nanna Spettrup, d. 9.12.16.
Er du den heldige ejer af et hul i kalenderen denne weekend? Så kan du passende tage en tur på Trapholt, hvor du frem til søndag d. 11. kan opleve den dristige maler René Holms udstilling TIDSREJSEN – Aagaard (gen)oplevet.
René Holm startede sin karriere som graffitimaleren ””Chung” i Esbjerg, og siden sin afgang fra Århus Kunstakademi i 2006, har han også slået sit borgerlige navn fast på den officielle kunstscene. Streetart-teknikkerne er stadig at spore i hans oliemalerier, og TIDSREJSEN er et interessant eksempel på, hvordan René Holm ”hacker” visuelle udtryk. Denne gang har han været i Kolding Stadsarkiv, hvor han har kastet sin kærlighed på en omfattende fotoserie af Koldingborgere fra 1800-tallet. Persongalleriet tæller omkring 2000 glasnegativer, udført af fotografen Dines Aagaard i perioden 1857-1880 - og René Holm har haft fotografierne under kærlig behandling.
Guldalderen tur-retur
TIDSREJSEN er et resultat af Holms fascination af Aagaards fotografier. Hans interesse for negativerne opstod da han læste en artikel om Stadsarkivets magasinflytning i Jyske Vestkysten, efter en længere udvælgelsesproces fandt han frem til en række fotografier, som han har valgt at bearbejde til udstillingen. Da personerne er fotograferet perioden 1857-1880, har Holm passende indsat de anonyme Koldingborgere i tidstypiske guldalderlandskaber, malet af kunstnere som Lundbye, Kyhn, Dahl, Skovgaard og Eckersberg. Hele herligheden er herefter blevet ”hacket” og transformeret til 2x2 meter store olie- og akrylværker, der åbner en fantasifuld og farvestrålende dør til fortiden. Når det gamle fotomateriale bearbejdes af en samtidskunstner, sker der en interessant forskydning af formsproget, hvor nye maleriske fortællinger opstår.
René Holm, Hun havde søgt den ene kloge kone efter den anden, 2016.
Motiverne fra det 19. århundrede tager en tidsrejse til nutiden, hvor de bliver genstand for en hidtil uset opmærksomhed. De drømmeagtige øjebliksbilleder pirrer beskuerens fantasi, og man må selv tænke sig til personernes historier. Billederne læner sig ikke op af konkrete fortællinger og sandheder, men inviterer i stedet til personlige gætterier. Hvem var disse mennesker og hvad gik deres liv ud på? Hvad er deres indbyrdes forhold? Her bliver vi konfronteret med vores egne forestillinger om folk og fortid, og således kommer beskueren selv på en personlig tidsrejse.
René Holm
René Holm (1967) er født og opvokset i Esbjerg. I 1985 blev han bymester i graffiti og siden 1997 har han stået for Esbjerg Graffitis årlige bymesterskab, som han fortsat er ansvarlig for. Graffitikunstens fromsprog har fundet vej til hans smukke og dystre oliemalerier, der er kendetegnet ved at de ofte på motivsiden rummer træstammer i forskellig form og rent tematisk belyser sociale temaer. Holm er kendt for sine skildringer af mennesker og miljøer, der på forskellig vis skiller sig ud fra normen. Hans tematiske maleriserier fortæller historier om mennesker og deres skæbner, om udsatte parallelsamfund og livets barskhed. Sixteen Destinies, De Fremmede og Consumer Slaves er alle eksempler på serier der fokuserer på socialt udsatte og deres vilkår på samfundets bund.
René Holm, De begyndte at ringe i landsbyens lille kirke, 2015-2016.
For Holm er det atypisk at arbejde med anonyme og fortidige personer, i denne udstilling har han dog bevidst styret udenom ethvert forhåndskendskab til motiverne, og personerne forbliver anonyme og ansigtsløse karakterer. TIDSREJSEN koncentrerer sig hverken om hjemløse, asylansøgere eller kapitalisme, emner som Holm tidligere har arbejdet med, så her har du mulighed for at opleve en mere formalistisk side af kunstneren.
Udstillingen kan opleves frem til søndag d. 11. December. Søndag d. 11. Kl. 10:15 afholdes der en afsluttende artist talk med René Holm og Trapholts direktør Karen Grøn – så skynd dig af sted!
For mere information se www.trapholt.dk
René Holm på Trapholt.