Indkøbskurven er tom.
Videoværker med knald på
Videoværker med knald på

Af: Ditte Haugstrup. 16.11.16

 

Den israelske videokunstner Omer Fast er lige nu aktuel med udstillingen “Present Continuous / Nutiden Fortsat” på Kunsten i Aalborg. Udstillingen består af ældre og nye filmværker, som med deres kryptiske plot sprænger rammerne for den typiske forståelse af fiktion og virkelighed.

Omer Fast (f. 1972) er en videokunstner, der beskæftiger sig med nutidens politiske og eksistentielle problemstillinger ofte i krigsrelaterede rammer. Fælles for Fasts videoværker er deres karakteristiske historiefortælling, der afbrydes af surrealistiske eller drømmelignende glimt. Afbrydelserne og glimtene skal understrege det gådefulde, som er tilstede i filmene.

Filmværkerne omhandler mennesker og deres handlinger, og det er i selve handlingen, der gemmer sig gådefulde komponenter. Fast har desuden et øje for det tabubelagte, og hans film cirkulerer rundt om de emner, der befinder sig i en gråzone for, hvad der er acceptabelt at tale om. Grænsen mellem genrer som dokumentar, drama og fantasy er flydende i Fasts særegne filmiske formsprog.

 

Omer Fast, 5,000 Feet is the Best, 2011 (still). Foto: Venligst udlånt af Kunsten

 

Omer Fast, Continuity, 2012 (still). Foto: Venligst udlånt af Kunsten

 

Det omsorgsfulde og det perverse
“Present Continuous / Nutiden Fortsat” kan i øjeblikket opleves på Kunsten i Aalborg, hvor både ældre og nyere værker bliver præsenteret. Filmenes forskellige fortællinger undersøger de menneskelige drifter og følelser, og udfordrer de gængse forestillinger om sandt og falsk.

Publikum skal selv skelne mellem, hvad de oplever som sandt eller falsk, virkelighed eller fiktion. Værkerne er ufuldstændige uden publikums tilstedeværelse, og det er altså publikum, der skaber meningen og fuldender værket med deres selvstændige fortolkninger af filmene. Beskrevet med Fasts metaforik: Værkerne er bevismateriale, og publikum er detektiverne, som skal gennemskue motivet.

På udstillingen indgår i alt fire videoinstallationer; “Continuity”, “5,000 Feet is the Best”, “Everything That Rises Must Converge” og “Spring”. Sidstnævnte er et helt nyt værk, der er skabt særligt til nærværende udstilling. Rollebesætningen består i sin mangfoldighed af bl.a. en dronepilot, pornostjerner, pushere og soldater.

I filmen “Continuity” følger vi den tyske soldat Daniel og hans forældre. Daniel er vendt hjem efter sin udsendelse i Afghanistan, og i genforeningen med sine forældre opstår der absurde sammenstød. Forældrene synes at bevæge sig på grænsen mellem det omsorgsfulde og perverse i deres handlinger og mimik.

Evigt loop
Nogle af filmværkerne er sat i et evigt loop, der bevirker, at begyndelsen og slutningen smelter sammen. Der forekommer gentagelser i værkerne, som er et virkemiddel, der skal vise en ny version af historien, hver gang den gentager sig. Fast lader altså sine protagonister undergå en række udviklinger i filmene, og man kan forestille sig, at der heri gemmer sig betydelige ledetråde til forståelse af værket.

Fasts fremstilling af verden er ikke entydig. Den er varm, når den tyske mor krammer sin søn. Den er absurd, når sønnen pludselig er en anden. Den er pervers, når faderen synes at begære sin søn. Den er grufuld, når sønnen og hans soldatervenner ligger dræbte på jorden med afskudte lemmer.

Det er befriende og spændende, at Fasts værker behandler alvorlige og nærværende emner uden en moraliserende pegefinger. Filmene, der balancerer mellem det sande og det fordækte, inddrager kreativt publikum, som udfordres i deres meningsdannelse af værkerne.

 

Omer Fast, Everything That Rises Must Converge, 2013 (still). Foto: Venligst udlånt af Kunsten

 

Omer Fast, Spring, 2016 (still). Foto: Venligst udlånt af Kunsten

 

Udstillingen er kurateret af Omer Fast selv, og derudover Laurence Sillars, BALTIC Centre for Contemporary Art, Marina Vinyes Albes, Jeu de Paume og museumsinspektør Stinna Toft, Kunsten.

Udstillingen “Present Continuous / Nutiden Fortsat” vises på Kunsten i Aalborg i perioden 23. september 2016 - 8. januar 2017.

Profilbillede: Omer Fast, Spring, 2016 (still). Foto: Venligst udlånt af Kunsten

Link til udstilling: http://kunsten.dk/da/udstilling/omer-fast-present-continuous-nutiden-fortsat-6016

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer