Indkøbskurven er tom.
En bid af Danmark- og Verdenshistorien
En bid af Danmark- og Verdenshistorien

Af Ditte Haugstrup. 28.09.2016.

 

Museet KØS præsenterer de kongelige gobeliners fundament med udstillingen ‘Bjørn Nørgaards kartoner til Dronningens gobeliner’. Det er billedkunstneren Bjørn Nørgaard, der står bag det enorme værk, som omfatter sytten gobeliner. Disse smukt vævede vægtæpper har været lang tid under udvikling inden de nåede frem til de kongelige gemakker.

Bjørn Nørgaard holder sig bestemt ikke til én genre. Udover at han både har skabt provokerende, eventyrlige og farvestrålende skulpturer, er Nørgaard manden bag de dekorative gobelinerne til Dronning Margrethe.

Der er tale om hele sytten gobeliner, hvor Nørgaard klarlægger en stor del af Danmarkshistorien fra Vikingetiden over ældre og yngre middelalder, reformationen, adelsvældet, ældre og yngre enevælde, 1800tallet til nutiden og endda også fremtiden.

 


Forarbejde til Dronning Margrethe II’s gobeliner på Christiansborg Slot. Ældre Middelalder. Blyant og gouache på kalkepapir. Ca. 40,5 x 46,6 cm. Foto: Venligst udlånt af KØS

 

Et jættestort persongalleri
Nørgaard har bid for bid kreeret, med alle alverdens farver og i diminutive detaljer, den historiefortælling gobelinerne formidler. Forarbejdet er spredt ud som fragmentariske elementer på bl.a. kalkpapir og lærred. I 2001 erhvervede KØS sig disse 1:1 kartoner af Nørgaard, som man nu kan opleve i deres eget udtryk på museet, hvor de beretter om et om mangesidigt projekt.

Det er ikke blot Danmarkshistorien, som Nørgaard får skildret i et vrimmel af begivenheder og symboler. Han skildrer en Danmarkshistorie, der med fine tråde uundgåeligt væver sig ind i Verdenshistorien, og dennes markante begivenheder, som fx. 2. Verdenskrig.

Gobelinerne indeholder et omfattende persongalleri, der både inkluderer mennesker og dyr, kongelige, kunstnere og andre signifikante skikkelser. Her er der også tale om både danske personligheder, såsom Karen Blixen og udenlandske aktører som fx. Jeanne D’Arc.

 


Forarbejde til Dronning Margrethe II’s gobeliner på Christiansborg Slot. Yngre Enevælde. Blyant og kuglepen på kalkepapir (hvid malerplet). 109 x 69/77,6 cm. Foto: Venligst udlånt af KØS

 

Produktion og ejerskab
Gobelinerne blev kreeret som en gave fra det danske erhvervsliv til Dronning Margrethe i anledningen af hendes 50 års fødselsdag i 1990. Gaven var intet mindre end ti år undervejs. Selvsagt var disse prægtige vægtæpper et større projekt, og mere end tres vævere var involverede i arbejdet.

Gobelinerne er fremstillet på det franske gobelinvæveri Manufactures nationales des Gobelins et de Beauvais i Paris efter Nørgaards kartoner som derved danner fundamentet i det omfattende værk.

Kartonerne er derfor et hovedværk i KØS’ samling, men udover præsentationen af kartonerne, er der mulighed for, at opleve et udvalg af skitser, der illustrativt udtrykker den årelange produktion. Gobelinerne blev indviet i Riddersalen, en del af De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot, på Dronning Margrethes 60 års fødselsdag i 2000. Faktisk valgte Dronningen, ved den officielle indvielse, at overdrage ejendomsretten til gobelinerne til den danske stat. Derved tilhører gobelinerne den danske nation.

 

Riddersalen. Foto: Ditte Haugstrup

 

Mytiske scener
Gobelinerne hænger stadigvæk anno 2016 i Riddersalen. De skildrer Danmarks- og Verdenshistorien råt for usødet i en eventyrlig og farvestrålende fortælling som indeholder mytiske scener og periodiske symboler, lige fra den sorte død til lyserøde enhjørninge. Tæppernes brede kant, som fagfolk omtaler ”bordure”, har deres helt egen formidling af en mangfoldig historie.

Hvert enkelt kunsttæppe, som er omkranset af Riddersalens marmorvægge, er svært at begribe i deres storhed, og der hersker ingen tvivl om at disse enormt detaljerige og monumentale gobeliner har været et omfattende arbejde at konstruere.Forarbejde til Dronning Margrethe II’s gobeliner på Christiansborg Slot. Nutid. Blyant på kalkepapir. 42,5 x 41/42,3 cm. Foto: Venligst udlånt af KØS

 

Profilbillede: Riddersalen. Foto: Ditte Haugstrup

Udstillingen ‘Bjørn Nørgaards kartoner til Dronningens gobeliner’ vises fra d. 15. september 2016

Link til Bjørn Nørgaard: http://www.bjoernnoergaard.dk/da/home
Link til udstillingen: http://koes.dk/udstillinger/aktuelle/bjoern-noergaard-og-gobelinerne

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer