Indkøbskurven er tom.
På Vestegnen bor seks trolde
På Vestegnen bor seks trolde

Af Josefine Reinholdt Kjærgaard

21.09.2016

Den socialt og bæredygtigt bevidste kunstner Thomas Dambo har med hjælp fra lokale frivillige bygget seks glemte kæmper på Københavns Vestegn. Kæmperne er konstrueret af affaldstræ og du skal bruge et skattekort for at opleve dem. Find eventyrlysten frem og tag på troldejagt!

Danmarks beskedne landareal gør det noget nær umuligt at forestille sig trolde og kæmper gemme sig i vores natur. Det egner Norge sig langt bedre til med sit lave befolkningstal og store ubeboede og uspolerede områder.

Det er da også længere nordpå, troldene optræder som integrerede væsner i kulturen. Se bare på Asbjørnsen og Moes folkeeventyr hvor troldene knap vækker overraskelse, når de dukker op. Eller hvad med den moderne popkultur repræsentationer af norske trolde? Fx den anbefalelsesværdige mockumentary 'Trolljegeren' fra 2010 hvor den norske regerings udøvende kontroltiltag mod kæmpetroldene behandles på fuldstændig realistisk vis.


Thomas Dambo, Lille Thilde, 2016

I Danmark ville en trold eller en kæmpe derimod blive opdaget hurtigt, og derfor bliver vores troldesagn ikke vildere end Bornholms lille Krøllebølle fra Langebjerg.

Dette kulturhistorisk manglende incitament for en tilstedeværelse af store, mytiske væsner, har heldigvis ikke holdt kunstneren Thomas Dambo tilbage fra at skabe en kunstnerisk og bæredygtig hyldest til naturen og eventyrlysten i os alle. Med sin nye skulpturrække på Københavns Vestegn inviterer han på en troldejagt, der inkluderer flotte naturoplevelser, meningsfuld motion og et fantasiindspark til efterårshverdagen.


Thomas Dambo, Bakketop Trine, 2016

I de vestlige forstæder til hovedstaden finder man en række naturperler, som Dambo mener er oversete. Derfor har han kreeret den ene mægtige kæmpe efter den anden, som man – som en ægte troldejæger eller bare kunstinteresseret – kan gå på udkig efter, samtidig med man får en dejlig travetur i frisk luft og flotte, måske helt nye, omgivelser.

Bæredygtig kunst
Kæmperne er lavet af lokalt affaldstræ, og Dambo har fået hjælp til at bygge dem af lokale frivillige. Dambo har tidligere stået bag en lang række urbane kunstværker såsom farverige fuglehuse, diverse streetart-projekter og kunstbidrag til en række musikfestivaler. Han arbejder med træ og ud fra en genbrugstanke, som minder om barndommens impulsive hulebyggeri.


Thomas Dambo, Sovende Louis, 2016

En af kæmperne på vestegnen er faktisk en hule i sig selv. Han hedder sovende Louis. Han ligger henslængt og får sig en lur. Man kan kravle ind gennem hans mund og tilbringe hele natten – eller måske bare tage sig et lille hvil. Det kan være tiltrængt efter troldejagten, for et gimmick ved det utraditionelle kunstprojekt er, at kæmperne godt kan findes – men man skal lede grundigt efter dem.

Skattekort og ledetråde
Et af Dambos mål med det bæredygtige og socialt bevidste kunstprojekt er at få folk ud og opleve naturen. Derfor er det er ikke ligetil at finde kæmperne – man skal bruge både benene og hovedet.

På Dambos hjemmeside kan man finde et skattekort til hjælp, hvor alle seks kæmpers tilholdssted er markeret med et kryds. Når man har fundet sin første kæmpe, bliver man ydermere ledt videre til den næste. Man skal bare kigge efter en sten i nærheden af kæmpen, hvor der står et digt. I digtet er en ledetråd, der hinter, hvor den næste kæmpe opholder sig.


Thomas Dambo, Oscar under broen, 2016

Kæmperne er placeret over et stort område. Dambos skattekort dækker intet mindre end Hvidovre, Rødovre, Albertslund, Ishøj, Vallensbæk og Høje Taastrup, så der er god mulighed for at få flere udflugter ud af troldejagten.

Hver enkelt af skulpturerne er unik. Ud over sovende Louis, kan man møde Thomas på bjerget, lille Thilde, venlige Teddy, bakketop Trine og Oscar under broen. Det kan afsløres at sidstnævnte befinder sig i gåafstand fra Arken, så hvis du er på de kanter og har fået nok af kunst bag mure, anbefaler vi en frisk travetur langs vandet. Oscar er bygget af trærester fra et lokalt trælager og en nedpillet vandmølle.

Læs mere om hver de seks glemte kæmper og find skattekortet her:

http://thomasdambo.dk/works/de-glemte-kaemper/

Profilbillede: Thomas Dambo, Teddy Venlig, 2016

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer