Indkøbskurven er tom.
BILLEDSERIE: "Kenosis" på Horsens Kunstmuseum
BILLEDSERIE: "Kenosis" på Horsens Kunstmuseum

Tekst og foto af Eline Eggers, 20.09.16

Lige nu udstiller Cathrine Raben Davidsen på Horsens Kunstmuseum med både nye og enkelte gamle værker. Udstillingen hedder "Kenosis". En titel der referer til en teologisk forståelse af at tømme sig selv. Hun forklarer, at det ikke er en religiøs udstilling, men en undersøgelse af det indre og ydre omkring dét at være menneske i dag.

Magasinet Kunst var med til ferniseringen en lørdag eftermiddag, og folk var mødt talstærkt op for at se, hvad Davidsen har fundet frem fra gemmerne.

 

Mange var mødt op for at se Cathrines Raben Davidsens nye værker. Horsens Kunstmuseum har også været med næsten fra starten og støttet Davidsens karriere. I 2003 modtog hun Horsens Kunstmuseums Venners Kunstnerpris. Horsens Kunstmuseum købte dengang et par værker, og siden har hun indtaget en betydningsfuld plads i deres samling. Hun udstillede sidst i Horsens i 2008.

 

Cathrine Raben Davidsens værker er i flere formater. Lige fra helt store meterhøje til mindre malerier. Farvepaletten er for det meste turkisblå, lyserød, lilla, sort og hvid. Og hendes motiver er tit eventyrlige i udtrykket.

 

Der var også et par keramikskulpturer med på udstillingen, som ses her. Cathrine Raben Davidsen har igennem årene udforsket flere forskellige medier som fotografi, tegning, grafik og selvfølgelig maleri.

 

Her er et af de mere drømmende og lette malerier, der leder tankerne hen på at bevæge sig i vand. Værket hedder "Dark Night (IV)".

 

Museumsdirektør Claus Hagedorn-Olsen åbner ferniseringen med et par ord om udstillingen. Man fornemmer Horsens Kunstmuseums begejstring og stolthed over at kunne vise denne udstilling. Han fortæller om den udvikling, der er sket i Cathrine Raben Davidsens værker over tid og henviser til de ældre værker i udstillingens tilstødende rum.

 

Her ses et af Cathrine Raben Davidsens ældre værker. Det blev malet i 1996 og har altså et par år på bagen. Claus Hagedorn-Olsen forklarer også i sin åbningstale, at det er tydeligt at se, at Davidsen har taget syvmileskridt i udtrykket siden, men at talentet var der allerede for 20 år siden. Værket hedder "Til far".

 

Disse tre meget smukke malerier ses også i det store udstillingsrum med Davidsens nye værker. Det er tydeligt, at Davidsen udforsker farvepaletten og hendes teknik gør, at oliefarven ligner akvarel. Fra venstre mod højre hedder værkerne: "The Disease", "A New commandment" og "Human Nature". De er skabt i en serie sammen med en række andre. Med disse billeder berører Cathrine Raben Davidsen problemstillinger om død, krig og tab. Værkerne bliver en slag memento mori over de gengivne mennesker, som ikke findes mere – de mennesker som tabte til sygdom eller omkom i krig.

 

Nogle af Davidsens værker kan virke dystre, men de fleste har en let, drømmende elegance over sig. Hun inspireres i høj grad af åndelige spørgsmål omkring identitet og det at være menneske. Det ses blandt andet i denne udstillings navn: Kenosis. Det betyder tomhed på græsk og blev brugt om Jesus, da han droppede sin hellighed for at blive menneske på jorden.

 

Her et andet af de mørke billeder. Davidsen forsøger at beskrive kompleksiteten i vores samtid, hvor det mørke og dystre til tider kan synes altomsluttende, men hvor det drømmende, det lette og håbet også er tilstede.

 

Det lette og eventyrlige ses i flere af Davidsens meterhøje værker. Her kan hun virkelig udfolde sin farvepalet og gøre maling til vand. Værket hedder "The Alchemist".

 

Flere af de besøgende er lige så begejstrede for Davidsens nye værker, som Horsens Kunstmuseum er. En dame siger til sin mand: "Man bliver bare ved med at finde detaljer i billederne". En anden dame siger til sin veninde: "Det varer lidt, før man rigtig kan se, hvad det forestiller. Men så går det op for én!"

 

Det er en fornøjelse at dykke ned i Cathrine Raben Davidsens univers, og der gemmer sig en masse skjulte hentydninger og finurlige figurer i værkerne.
Udstillingen kan opleves på Horsens Kunstmuseum frem til d. 15. januar.

 

Læs mere om udstillingen her

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer