Indkøbskurven er tom.
NYHED - Årets vindere på CPH:DOX 2015 er fundet!
NYHED - Årets vindere på CPH:DOX 2015 er fundet!

NYHED

d. 14. november 2015, af Maria Grzywacz

Årets vindere på CPH:DOX 2015 er fundet!

Fredag d. 13. november kl. 22.00 blev vinderne af de internationale konkurrencer på CPH:DOX for trettende år i træk, kåret ved prisuddelingen i TELTET i Kongens Have. I særlig fokus hos Magasinet Kunst er NEW:VISION AWARD - en udmærkelse til filmiske projekter, der afprøver grænser mellem kunstneriske overvejelser og dokumentariske undersøgelser, og hvor fremtidens filmsprog skabes.

Dette års NEW:VISION pris er delt mellem ‘Bending to Earth’ af Rosa Barba (f. 1972 i Agrigento, Italien) og ‘The Digger’ af Ali Cherri (f. 1976 i Beirut, Lebanon). 

Film still fra ‘The Digger’ af Ali Cherri. Kilde: CPH:DOX

I filmværket ‘The Digger’ følger vi en pakistansk opsynsmand ved en præhistorisk gravplads på den Arabiske Halvø. Vi bliver inviteret med til at udforske et område, der er tilsyneladende ubeboet, men synes hjemsøgt af fortidens spøgelser. For hvad var graven før den blev en grav? ’The Digger’ består af dialogløse, men meget udtryksfulde sekvenser. I Cherris film møder vi en mand, der færdes i sandlandskabets tomhed, hvilket, på trods af de for mange ugenkendelige omgivelser, formår at metaforisk reflektere visse af de nutidige realiteter.

Rosa Barbas film ‘Bending to Earth’ eksperimenterer med skildringen af et nukleart anlæg. Vi konfronteres med synet af store mængder af radioaktivt stof nedsænket i vandet, midt i en ørken. Det skaber et synsbedragende, nærmest hallucinationslignende resultat, når vi som beskuere får lov at betragte vandene fra en cirkulerende helikopters perspektiv. De visuelle scenarier akkompagneres af en blød men bestemt voiceover, der fortæller publikummet forhistorien til dette atomørken og introducerer til de medfølgende problemstillinger.

Film still fra ‘Bending to Earth’ af Rosa Barba. Kilde: CPH:DOX

Begge film formår at nå ud over virkelighedens grænser, både når det gælder den visuelle skildring og kortfilmenes filosofiske koncepter.

Fra årets jury lyder det derudover: “Dette års NEW:VISION-jury har besluttet at tildele prisen til to film, grundet begge films tankeprovokerende evne til at behandle emnet tid både kraftfuldt og sammenhængende, og samtidig for at overgive sig til tiden ved at undersøge de tegn og spor, vi efterlader, nøjsomt og kontrolleret.”

  

 

Vindere blev offentliggjort fredag d. 13. november kl. 22.00, kort efter verdenspræmieren på Ali Cherris ‘The Digger’, hvorefter videoskaberen deltog i en Q&A-runde arrangeret af CPH:DOX.

Juryen bestod af Tine Colstrup, kurator på Louisiana Museum of Modern Art; Basim Magdy, kunstner og filmskaber og vinder af NEW:VISION i 2014; Diana Baldon, direktør og kurator på Malmö Konsthall; og John Skoog, prisvindende filmskaber.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer