Indkøbskurven er tom.
CPH DOX Josef - My Father's Criminal Record
CPH DOX Josef - My Father's Criminal Record

CPH DOX af Natascha Kromann, 03.10.15.

JOSEF - MY FATHER'S CRIMINAL RECORD

Copenhagen International Documentary Film Festival (CPH DOX) løber fra den 5.-15. november 2015 og i år præsenteres en række kunstfilm, som vises i en biograf for første og måske eneste gang.

Som en del af konkurrencen NEW VISION, vises filmen: ’Josef – My Father’s Criminal Record’, af Antoinette Zwirchmayr (Østrig, 2015) - et grænsesøgende eksperiment mellem videokunst og dokumentaristisk skildring.

Magasinet Kunst bringer en opfordring til at se filmen, som indvier seeren i den tragiske og gådefulde historie om den unge Josef, der forsøger et bankrøveri, men mislykkes og ender med at flygte til Brasilien.

Filmen skildrer på æstetisk vis 17-årige Josefs ihærdige og sårbare forsøg på kriminalitet, som et paradoksalt oprør mod et liv, styret af penge og efterspillet, der både vidner om en ubehagelig konfrontation med landsbyboere fulde af foragt og barske erkendelser. 


Stillbillede fra Josef – My Father's Criminal Record

Antoinette Zwirchmayrs har skabt dette mørke filmværk gennem kryptisk noir og nostalgiske nature morte motiver. Løbende høres Josefs beretning i et kommentarspor, kun afbrudt af en komposition af repeterende klange og beats. Det elektroniske lydspor skaber en spændingsfyldt kontrast til de romantiske motiver, men er ikke desto mindre lige så fascinerende.

Zwirchmayrs udnytter en bred palet af virkemidler; genstande, lysindfald, farver og figurer, som er smukt iscenesat. Undervejs vises filmiske stilleben, med en uomgængelig reference til billedkunsten og dens evne til at lade motiverne tale for sig selv. 


Stillbillede fra Josef – My Father's Criminal Record

På sirlig vis formår Zwirchmayrs, med sit filmværk, at antyde et ubearbejdet traume og rå eksistentialisme. I starten af filmen hører man Josef sige: “You have to take risks - If you only ever do what others expect of you, you will never have what you truly desire” og derfra udfolder sig en nænsom skildring af en brutal fortælling om identitet, begær og rastløse valg, som måske eller måske ikke ledte Josef hen hvor han ønskede.

Josef – My Father's Criminal Record kan ses:
Tir. 10/11 kl. 19:00 i Cinemateket 
Fre. 13/11 kl. 21:15 i Cinemateket - Mød kunstnerne Rosa Barba og Antoinette Zwirchmayr

Se det fulde DOX program og køb billetter her

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer